Pracovní knížky z dob protektorátu

Druhá světová válka přinesla nejen mnoho utrpení a příkoří, ale také se v této době zavedla některá opatření a nové prvky, které jsme dosud neznali. Je zřejmé, že v protektorátu Čechy a Morava začala platit nová pravidla i v oblasti zaměstnanosti.

pracovní kniha

  • Jednou z novinek, která se objevila v červnu roku 1941, bylo zavedení pracovních knížek.
  • Jednalo se o dokument, do kterého se zaznamenávaly pracovní poměry jeho držitele.

Důvod zavedení povinnosti vlastnit pracovní knížku byl jednoduchý. Mělo se tímto způsobem zajistit plné využití pracovní síly pro Velkoněmeckou říši. Pochopitelně se jednalo o podchycení českého obyvatelstva. V průkazu byl uveden zaměstnavatel a pravdivost údajů potvrzena jeho razítkem. Do pracovní knížky se zaznamenávaly také údaje o pracovním poměru před rokem 1941. Tento dokument sloužil později i k výběru českých obyvatel na takzvané nucené práce pro Říši.

  • Zmíněný systém je také známý pod označením totální nasazení a postihl velkou spoustu lidí nejen z řad českého obyvatelstva. 

občanský průkaz

Dnes jsou pracovní knížky sběratelským artiklem

Zajímavé je, že konec druhé světové války neznamenal konec pracovních knížek. Tento systém fungoval až do roku 1947, ale pod označením pracovní průkaz. V roce 1948 sloužily k záznamům o zaměstnání občanské průkazy. Občan starší patnácti let se tak prokazoval, že se nedopouští trestného činu „příživnictví“.

  • V současné době můžeme najít pracovní knížky z období protektorátu na různých sběratelských serverech nebo burzách.
  • Staly se totiž objektem zájmu sběratelů.

Jejich cena ale není nikterak závratná a pochopitelně se odvíjí od stavu samotné knížky i počtu záznamů.Někteří sběratelé upřednostňují pracovní knížky těch, kteří byli nasazeni v Říši. Všeobecně se dá říci, že se ceny pracovních knížek pohybují v řádu několika desítek korun až do jednoho tisíce.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Sdílet na Facebooku

Další zajímavé články