Proč je důležité oddělit spoření od užívání

Pokud chcete spořit a chcete to brát vážně, pořiďte si další účet. Ideálně u úplně jiné banky. Pokud totiž budete mít peníze na jednom účtu, vždycky budete jenom a jenom utrácet. Taková je lidská povaha – jakmile vidíte, že se vám daří, začnete být štědřejší, roztahovačnější a vůbec všechno, a to se pak těžko spoří, když vaše výdaje rostou. Je to takřka přirozené – máte více peněz, takže si „občas“ či „sem a tam“ koupíte něco, co byste si normálně nekoupili, protože byste jinak nevyšli. A pokud máte více a více peněz každý měsíc, tím více utrácíte, protože se najednou občasné nákupy stanou tak nějak každodenní. A najednou zjistíte, že už to není jen tak, že vlastně utrácíte více a nedokážete si ani představit, jak jste vlastně mohli vyžít s tak malým obnosem peněz.

jedno euro

Udělejte tlustou čáru

Posílejte každý měsíc poctivě z vaší velké mzdy alespoň čtvrtinu. A i když není spoření na bankovním účtu zrovna ten nejlepší způsob, pořád je to lepší než nic. Než utrácet peníze někde zbůhdarma za věci, které ani ve skutečnosti nepotřebujete.

Málokdo má tu vůli

Existuje opravdu málo lidí, kteří vydrží neutrácet peníze a vlastně s nimi něco dělat. Takových lidí je jak šafránu. Proto valná většina lidí nemá vůbec žádné úspory – protože zkrátka na spoření nemyslí. A i když myslí, tak stejně spoří na svém normálním často užívaném účtu. V tom případě se pak stává velice často, že přijde nějaký problém nebo se prostě jen něco semele, a když se hledají peníze, tak nikde nejsou.

deset aur

Ideální je zapomenout

Pokud spoříte, zapomeňte na svůj účet, kam posíláte peníze. To je to nejlepší, co můžete udělat. A jednou za rok si dejte připomínku, podívejte se a rázem se budete cítit lépe. Ani nevíte, kolik byste takto mohli uspořit peněz. A pokud je to spořicí účet, tak ta inflace taky nebude úplně nejhorší.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Sdílet na Facebooku

Další zajímavé články