Pomocník a škůdce jménem ekonomika

Dokážete si představit svět, ve kterém by nefungovala ekonomika? Troufám si tvrdit, že ne. A pokud jste snad přece jenom opačného názoru, lze vás lehce vyvést z vašeho omylu. A to pouhým připomenutím si alespoň minima z toho, co vše taková ekonomika znamená třeba i jenom pro nás, prosté lidi.
Kdyby nebylo ekonomiky, nefungovala by směna zboží a služeb. Každý by byl odkázán výlučně na to, co si pořídí svými vlastními silami, a život by se tak rázem stal z vyspělého velice skoupým. Takovým, v němž by mnozí z nás vůbec neobstáli a pomřeli by hladem nebo dejme tomu na různé nemoci.

ekonomická data

Kdyby nebylo ekonomiky, nebyly by totiž ani peníze. Nic bychom si nemohli kupovat, nic bychom nemohli prodávat. Každý by měl jenom to, co by si v přeneseném i nepřeneseném smyslu slova urval.
Kdyby nebylo ekonomiky, nikdo by nechodil do práce a nevytvářel hodnoty. Nebylo by to pro něj zajímavé, protože by si tu nic nevydělal, nic by z toho neměl. A proč se pak snažit?
Kdyby nebylo ekonomiky a z ní plynoucích výhod, nikdo by netoužil po udržování stroje jménem stát v chodu. Protože by z toho nic neměl. Zaniklo by tak vše, co nám tato instituce nabízí, a změnili bychom se v pouhý povrch zemský, kde by panoval naprostý chaos.

ekonomika graf

Kdyby nebylo ekonomiky, ztratili by lidé v naprosté většině situací zájem o kontakt s ostatními. Nebyl by důvod s ostatními nějak kooperovat, a pokud už bychom snad s někým kontakty udržovali, pak nejspíše jenom proto, abychom se mohli množit či společnými silami bránit. Čímž bychom se vrátili do dob prvopočátků lidstva nebo dokonce do éry, v níž existovali teprve naši zvířecí předci.
Bez ekonomiky by prostě zcela zaniknul svět, který známe a ve kterém žijeme. Zaniklo by všechno, co je s ekonomikou aspoň okrajově spojeno, a to jak to špatné, tak i to dobré. A lidstvo by bylo ztraceno.
I když… I když při současném stavu ekonomiky není vyloučeno, že budeme jednou ztraceni i s ní.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Sdílet na Facebooku

Další zajímavé články